fbpx
Skip links

Uitgelegd: Lokale marketing

Kennisbank: Wat is lokale online marketing?

Drijvende Kracht achter Bedrijfssucces

Wanneer we ons concentreren op de term lokale marketing spreekt het voor zich dat het marketing betreft gericht op een specifieke doelgroep. Deze doelgroep bevindt zich in de directe nabijheid van jouw vestiging(en) als ondernemer.

“Lokale marketing richt zich op een doelgroep die zich bevindt in dezelfde stad of regio als waar jouw bedrijf gevestigd is. Het is gericht op een bepaald werkgebied rondom jouw fysieke locatie. Dit werkgebied is meestal gebaseerd op een reisafstand welke de consument redelijkerwijs verwacht kan worden te overbruggen voor het betreffende product of dienst.” 1Bron

Hoe groot is lokale marketing?

De grootste vorm van marketing in Nederland

Veel aankopen en de afname van diensten gebeurt nog steeds (traditioneel) op de locatie van het bedrijf. Uiteraard zitten online bestedingen al jarenlang in de lift. Met percentages online bestedingen variërend tussen de 10% en 22% in bijvoorbeeld de detailhandelssector2“Als we kijken naar de online bestedingen aan producten, dan zien we dat het aandeel van de e-commercebranche in de totale detailhandelssector op ruim 22% ligt. Dat is het hoogste percentage ooit gemeten, want normaal schommelt dat rond de 10%” Bron kunnen we teven concluderen dat het overgrote deel van de bestedingen offline wordt gedaan. Dit feit alleen al wordt onderstreept door het feit dat er in Nederland 83,8 duizend fysieke winkels te vinden zijn. 3Op 1 januari 2022 waren er 83,8 duizend fysieke winkelvestigingen in Nederland, 655 meer dan een jaar eerder. Hiermee steeg het aantal winkels voor het eerst sinds 2010.” Bron .

Naast de retail kunnen we logischerwijs concluderen dat er nog vele tienduizenden dienstenaanbieders zijn die gezien de aard van de dienst wel fysiek en op locatie aangeboden dienen te worden. Denk maar aan fysiotherapeuten4“Momenteel (juli 2019) staan in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 12.805 bedrijven in Nederland met als hoofdactiviteit “praktijken van fysiotherapeuten” ingeschreven (SBI-code 86912), waarvan 8.471 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging.”Bron, podotherapeuten, schoonheidssalons, pedicures5Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt cijfers van verschillende bedrijfstakken bij. Uit hun cijfers blijkt dat er in het derde kwartaal van 2021 39.115 bedrijven zijn in de bedrijfstak 96022 Schoonheidssalons en pedicures.Bron, kappers6Momenteel (april 2021) staan in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 31.163 bedrijfsvestigingen in Nederland met als hoofdactiviteit “kapper” ingeschreven (SBI-code 96021), waarvan 29.911 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging.Bron, kinderdagverblijven, restaurants, hotels, cafés7Nederland telde op 1 januari 2021 ruim 72 duizend horecavestigingen, een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder.Bron, tandartsen, garages en fietsenmakers.

Daarnaast is er een groep aanbieders van diensten welke op locatie bij consumenten thuis of bij bedrijven worden uitgevoerd. Een aantal voorbeelden zijn taxibedrijven, leveranciers in de industrie en landbouw, installateurs van bijvoorbeeld zonnepanelen, kozijnen, dakkapellen en garagedeuren. Verder zijn er beveiligingsbedrijven, transporteurs, interieuradviseurs, uitzendbureaus8In Nederland zijn ongeveer 22.000 bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) als uitzendbureau. Jaarlijks zijn er ongeveer 770.000 uitzendkrachten aan de slag.Bron, cateraars en zakelijke opleiders.

Ten slotte zien we nog een grote groep dienstverleners de vaak vanuit het eigen kantoor werkt. Denk hierbij aan advocaten9Op 1 januari 2019 stonden 17.784 advocaten op het tableau ingeschreven.Bron, notarissen10“In 2021 is het aantal notarissen met 20 afgenomen tot 1238.” Bron en makelaars11Het aantal makelaars Nederland is 11.025.Bron.

Kortom: We kunnen concluderen dat er in Nederland honderdduizenden bedrijven zijn met een fysieke vestigingsplaats én een lokale klantenkring.

Deze bedrijven zijn allemaal in meer of mindere mate bezig om klanten naar zich toe te trekken. Hiervoor maken ze nagenoeg allemaal gebruik van een vorm van sales en / of marketing.

Lokale marketing succesvol inzetten

Richt je marketing effectief in

Het belangrijkste aspect van lokale marketing is dat je je richt op de doelgroep die er voor kiest om daadwerkelijk de reis naar jouw locatie te ondernemen. Met andere woorden: Jouw doelgroep zit in de buurt.

Mensen houden er van om te winkelen, te eten en zaken te doen in hun eigen omgeving 12Bron. Het kost minder tijd en is makkelijker. Inwoners houden een soort van mentale kaart in hun hoofd bij met de omgeving. Op die kaart staan winkels, favoriete restaurants en andere bedrijven die men heeft onthouden. Waar men winkelt of klant is bestaat voor een groot deel uit gewoontes en voorkeuren van deze klant 13Bron.

Echter is het wel zo dat de gewoontes en de “mentale kaart” continu aan verandering onderhevig is. Zo komen er nieuwe zaken bij en andere gaan weer weg. Daarom dient ieder bedrijf continu te adverteren zodat men op de kaart blijft staan. Nieuwe bedrijven dienen zich te manifesteren om op de mentale kaart te komen staan 14Bron.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat de consument verhuist naar een nieuwe omgeving. De mentale kaart wordt dan opnieuw samengesteld met allerlei kansen voor de lokale ondernemingen.

Voor welke bedrijven is lokale marketing het meest interessant?

Lokale marketing voor een lokale doelgroep

Lokale marketingstrategieën vormen een onschatbare troef voor een specifieke categorie bedrijven die voldoen aan een reeks criteria. Allereerst hebben bedrijven met een sterke lokale klantenkring, zoals bakkerijen, kapperszaken, tandartspraktijken en kleine boetieks, veel te winnen bij een doordachte lokale marketingaanpak. Deze ondernemingen gedijen op de banden die ze met hun directe gemeenschap hebben gesmeed en kunnen profiteren van strategieën die specifiek gericht zijn op het behouden en aantrekken van lokale klanten. 15Bron

Daarnaast zijn er bedrijven die aanzienlijk verkeer uit de nabijgelegen regio aantrekken. Denk bijvoorbeeld aan restaurants, pretparken en meubelzaken. Deze ondernemingen hebben er baat bij om hun lokale zichtbaarheid te maximaliseren en potentiële klanten te verleiden om naar hun fysieke locaties te komen.

Bovendien is de aanwezigheid van voldoende online concurrentie een sleutelfactor. Bedrijven die in een niche opereren waar online marketingmogelijkheden beschikbaar zijn, maar waar de online concurrentie niet verzadigd is, kunnen met gerichte lokale marketing hun positie versterken.

Ten slotte zijn er bedrijven met producten of diensten die zich lenen voor online promotie zonder dat ze verstrikt raken in hevige online concurrentie. Dit kan variëren van specifieke ambachtelijke producten tot gespecialiseerde dienstverleners 16Bron.

Voor al deze bedrijven biedt een doelgerichte lokale marketingstrategie de kans om hun regionale aanwezigheid te versterken, klantenbinding te vergroten en een concurrentievoordeel te behalen in hun lokale markt. Het maximaliseren van hun lokale aantrekkingskracht en online zichtbaarheid is de sleutel tot het realiseren van groei en succes in een steeds veranderend zakelijk landschap.

Het ROPO effect voor lokale bedrijven

Research Online Purchase Offline
Het ROPO effect in actie

Het ROPO-effect, oftewel “Research Online, Purchase Offline,” heeft de manier waarop consumenten lokaal winkelen en hoe lokale bedrijven opereren ingrijpend veranderd. Dit fenomeen benadrukt de naadloze synergie tussen online en offline interacties en heeft vooral grote invloed op lokale bedrijven. In een wereld waar digitale technologieën steeds prominenter worden, is het voor lokale ondernemingen van cruciaal belang om slimme lokale online marketingstrategieën te omarmen om te profiteren van het ROPO-effect en bloeiende gemeenschappen van trouwe klanten op te bouwen.

Het ROPO-effect, of Research Online, Purchase Offline, is geen marginaal verschijnsel. Integendeel, het heeft een aanzienlijke impact op de detailhandel en lokale bedrijven over de hele wereld. Deze impact blijft groeien naarmate consumenten steeds afhankelijker worden van online informatie bij het nemen van hun aankoopbeslissingen 17Bron.

Enkele opvallende statistieken en trends die de omvang van het ROPO-effect benadrukken, zijn als volgt:

 • Consumentenonderzoek: Onderzoek van Google wijst uit dat meer dan 80% van de consumenten toegeeft online onderzoek te doen voordat ze een aankoop in een fysieke winkel doen. Dit omvat het opzoeken van productinformatie, het lezen van recensies en het vergelijken van prijzen.
 • Mobiel aangedreven ROPO: Met de groei van mobiele apparaten gedijt mobiel-gebaseerd ROPO. Consumenten gebruiken hun smartphones om ter plaatse prijzen te vergelijken, recensies te lezen en zelfs producten te lokaliseren in nabijgelegen winkels.
 • Lokale zoekopdrachten: Lokale zoekopdrachten zijn in opkomst. Google meldde dat zoekopdrachten met de term “in de buurt” (bijvoorbeeld “restaurants in de buurt”) wereldwijd in 2020 met meer dan 100% zijn gestegen.
 • Omni-channel retail: Lokale bedrijven en winkelketens omarmen omni-channel strategieën om online en offline kanalen naadloos te integreren. Dit stelt hen in staat om het ROPO-effect te maximaliseren en klanten een consistente ervaring te bieden, ongeacht hoe ze winkelen.

Kortom, het ROPO-effect is een essentieel onderdeel geworden van de hedendaagse retail- en marketingstrategieën. Voor lokale bedrijven is het begrijpen en benutten van dit effect van levensbelang om concurrentievoordeel te behalen en te blijven groeien in een steeds digitalere wereld.

Nu we de impact en relevantie van het ROPO-effect hebben besproken, laten we enkele voorbeelden bekijken van succesvolle business cases waarbij dit effect duidelijk naar voren kwam:

Best Buy: De elektronicawinkel Best Buy heeft met succes geprofiteerd van het ROPO-effect door hun online en fysieke winkelervaring te integreren. Klanten kunnen online producten onderzoeken, prijzen vergelijken en recensies lezen voordat ze naar de fysieke winkel gaan om het product daadwerkelijk te kopen. Deze aanpak heeft geholpen om de omzet en het klantenbestand te vergroten.

IKEA: IKEA, de wereldwijde meubelgigant, heeft het ROPO-effect omarmd door online catalogi en tools aan te bieden waarmee klanten hun kamers kunnen inrichten en producten kunnen selecteren. Klanten kunnen online inspiratie opdoen en vervolgens naar de lokale IKEA-winkel gaan om hun aankopen te doen.

Starbucks: Starbucks heeft met succes lokale online marketingstrategieën gebruikt om klanten naar hun fysieke vestigingen te trekken. Ze gebruiken mobiele apps om klanten aan te moedigen om online bestellingen te plaatsen en punten te verdienen voor loyaliteit. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal bezoeken aan de cafés.

Auto-industrie: De auto-industrie heeft het ROPO-effect omarmd door online tools en configurators aan te bieden waarmee potentiële autokopers verschillende modellen en opties kunnen verkennen voordat ze naar de dealer gaan voor een proefrit en uiteindelijke aankoopbeslissing.

Supermarkten: Diverse supermarktketens hebben online boodschappenwinkelen geïntroduceerd, waarbij klanten online boodschappenlijsten maken en vervolgens hun bestellingen in de fysieke winkel ophalen. Dit heeft consumenten in staat gesteld om tijd te besparen en tegelijkertijd hun favoriete lokale supermarkten te ondersteunen.

Deze voorbeelden illustreren hoe diverse sectoren met succes het ROPO-effect hebben benut door online en offline kanalen slim te integreren. Het vermogen om klanten te betrekken en te beïnvloeden, zowel online als in de fysieke wereld, kan leiden tot groeiende klantenloyaliteit en omzet voor bedrijven van verschillende groottes. Het ROPO-effect is geen kortstondige trend, maar eerder een cruciale factor voor het blijvende succes van lokale ondernemingen.

Lokale online marketing mix

Haal het Maximale Uit Jouw Lokale Zichtbaarheid

In een tijdperk waarin digitale informatie direct beschikbaar is, is lokale online marketing een onmisbare strategie geworden voor bedrijven die willen opvallen in hun lokale markt. Hier zijn enkele essentiële onderdelen van lokale online marketing, samen met tips om ze effectief te benutten:

1. Lokale Zoekmachine Optimalisatie (SEO): Lokale SEO is de kunst om je website te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten op zoekmachines zoals 18Bron Google. Belangrijke tips hierbij zijn:

 • Gebruik relevante lokale zoekwoorden in je content.
 • Voeg je bedrijfsadres en contactgegevens toe aan elke pagina van je website.
 • Zorg voor een mobielvriendelijke website, omdat veel lokale zoekopdrachten vanaf mobiele apparaten komen.

2. Claimen en Inrichten Google Mijn Bedrijf: Google Mijn Bedrijf is een krachtige tool voor lokale zichtbaarheid. Tips hiervoor zijn:

 • Vul alle relevante informatie in, inclusief openingstijden en foto’s.
 • Moedig klanten aan om recensies achter te laten op je Google Mijn Bedrijf-pagina.
 • Gebruik de Q&A-functie om veelgestelde vragen te beantwoorden.

3. Citations Building (Online NAW Gegevens Beheer): Consistente vermeldingen van je bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer (NAW-gegevens) op het internet zijn cruciaal voor lokale zoekresultaten. Tips zijn:

 • Controleer en update je NAW-gegevens op online vermeldingen zoals Yelp, Yellow Pages en lokale bedrijvengidsen.
 • Zorg ervoor dat de informatie overal identiek is om verwarring te voorkomen.

4. Reviews Verzamelen en Beheren: Positieve recensies kunnen je lokale reputatie versterken. 19BronHier zijn enkele tips:

 • Moedig tevreden klanten aan om online recensies achter te laten.
 • Reageer snel en vriendelijk op zowel positieve als negatieve recensies.
 • Gebruik feedback om je bedrijf te verbeteren.

5. Sponsoring van (Sport)clubs en Evenementen: Lokale betrokkenheid kan je online aanwezigheid vergroten. Tips zijn:

 • Promoot je sponsoring op je website en social media.
 • Profiteer van evenementen om lokaal nieuws te genereren en te delen.

6. Online Adverteren in Zoekmachines: Betaalde advertenties in zoekmachines zoals Google kunnen je lokale zichtbaarheid vergroten. Tips zijn:

 • Gebruik lokale zoekwoorden in je advertenties.
 • Stel een budget in en meet de resultaten om de ROI te bepalen.

7. Social Media Adverteren: Adverteren op platforms zoals Facebook en Instagram biedt lokale targetingmogelijkheden. Tips zijn:

 • Definieer je doelgroep nauwkeurig, inclusief locatie en interesses.
 • Test verschillende advertentie-indelingen en analyseer de prestaties.

8. Social Media Posts / Organisch Posten: Gratis social media-updates kunnen lokale betrokkenheid vergroten. Tips zijn:

 • Plaats regelmatig relevante content, zoals nieuws, evenementen en aanbiedingen.
 • Interageer actief met je volgers door vragen te beantwoorden en gesprekken aan te gaan.

De sleutel tot succesvolle lokale online marketing is consistentie en nauwkeurigheid. Zorg ervoor dat al je online vermeldingen correct en up-to-date zijn, en blijf actief betrokken bij je lokale gemeenschap, zowel online als offline. Met de juiste strategieën kun je lokale klanten aantrekken en een sterke lokale online aanwezigheid opbouwen.

Supportflex online marketing

Lokaal online succes vanuit Enschede

Supportflex biedt diverse internet marketing diensten aan met als focus de lokale markt in en rondom Enschede (dus ook Hengelo, Almelo, Haaksbergen, Borne, Nijverdal en Oldenzaal). Deze specialisatie vindt je terug in de manier van werken en aanpak.

Lokale helden

Lokale klanten, lokale ondernemers, lokale marketing

Supportflex heeft er voor gekozen om alle diensten zo in te richten dat ze gericht zijn op bedrijven waarvan de klantenkring zich lokaal (of soms regionaal) oriënteert. Wij spreken vaak over de lokale helden.

De ontwikkelingen op internet volgen elkaar in rap tempo op, een partner die daar bovenop zit is onmisbaar. Wij zijn jouw vertegenwoordiger op de digitale snelweg. We kiezen er voor om alleen middelen in te zetten waarbij het rendement optimaal en duidelijk aantoonbaar is.

Lokaal beeld in Enschede

Wij werken graag voor klanten uit:

Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Haaksbergen en Borne

Vanuit ons kantoor in Enschede hebben we een loyale en lokale klantenkring op weten te bouwen voor wie wij dagelijks online succes weten te realiseren. Ons werkgebied omhelst heel Twente. De meeste business cases hebben we in de steden Enschede, Hengelo en Almelo. Daarnaast zien we steeds meer leuke projecten in iets kleinere dorpen en steden zoals Haaksbergen, Oldenzaal, Losser, Nijverdal en Borne.

Interessante artikelen

Een greep uit onze kennisbank:

Auteur

 • Matthijs Hofstede

  Online marketeer met een voorkeur voor lokaal ondernemen en het MKB. Gespecialiseerd op zoekmachine optimalisatie, webtechniek en online populariteit.