fbpx
Skip links

Uitgelegd: Lokale marketing

Kennisbank

Wat is lokale marketing?

Wanneer we ons concentreren op de term lokale marketing spreekt het voor zich dat het marketing betreft gericht op een specifieke doelgroep. Deze doelgroep bevindt zich in de directe nabijheid van jouw vestiging(en) als ondernemer.

“Lokale marketing richt zich op een doelgroep die zich bevindt in dezelfde stad of regio als waar jouw bedrijf gevestigd is. Het is gericht op een bepaald werkgebied rondom jouw fysieke locatie. Dit werkgebied is meestal gebaseerd op een reisafstand welke de consument redelijkerwijs verwacht kan worden te overbruggen voor het betreffende product of dienst.” 1Bron

Hoe groot is lokale marketing?

De grootste vorm van marketing in Nederland

Veel aankopen en de afname van diensten gebeurt nog steeds (traditioneel) op de locatie van het bedrijf. Uiteraard zitten online bestedingen al jarenlang in de lift. Met percentages online bestedingen variërend tussen de 10% en 22% in bijvoorbeeld de detailhandelssector2“Als we kijken naar de online bestedingen aan producten, dan zien we dat het aandeel van de e-commercebranche in de totale detailhandelssector op ruim 22% ligt. Dat is het hoogste percentage ooit gemeten, want normaal schommelt dat rond de 10%” Bron kunnen we teven concluderen dat het overgrote deel van de bestedingen offline wordt gedaan. Dit feit alleen al wordt onderstreept door het feit dat er in Nederland 83,8 duizend fysieke winkels te vinden zijn. 3Op 1 januari 2022 waren er 83,8 duizend fysieke winkelvestigingen in Nederland, 655 meer dan een jaar eerder. Hiermee steeg het aantal winkels voor het eerst sinds 2010.” Bron .

Naast de retail kunnen we logischerwijs concluderen dat er nog vele tienduizenden dienstenaanbieders zijn die gezien de aard van de dienst wel fysiek en op locatie aangeboden dienen te worden. Denk maar aan fysiotherapeuten4“Momenteel (juli 2019) staan in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 12.805 bedrijven in Nederland met als hoofdactiviteit “praktijken van fysiotherapeuten” ingeschreven (SBI-code 86912), waarvan 8.471 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging.”Bron, podotherapeuten, schoonheidssalons, pedicures5Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt cijfers van verschillende bedrijfstakken bij. Uit hun cijfers blijkt dat er in het derde kwartaal van 2021 39.115 bedrijven zijn in de bedrijfstak 96022 Schoonheidssalons en pedicures.Bron, kappers6Momenteel (april 2021) staan in het Handelsregister van de Kamers van Koophandel 31.163 bedrijfsvestigingen in Nederland met als hoofdactiviteit “kapper” ingeschreven (SBI-code 96021), waarvan 29.911 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging.Bron, kinderdagverblijven, restaurants, hotels, cafés7Nederland telde op 1 januari 2021 ruim 72 duizend horecavestigingen, een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder.Bron, tandartsen, garages en fietsenmakers.

Daarnaast is er een groep aanbieders van diensten welke op locatie bij consumenten thuis of bij bedrijven worden uitgevoerd. Een aantal voorbeelden zijn taxibedrijven, leveranciers in de industrie en landbouw, installateurs van bijvoorbeeld zonnepanelen, kozijnen, dakkapellen en garagedeuren. Verder zijn er beveiligingsbedrijven, transporteurs, interieuradviseurs, uitzendbureaus8In Nederland zijn ongeveer 22.000 bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) als uitzendbureau. Jaarlijks zijn er ongeveer 770.000 uitzendkrachten aan de slag.Bron, cateraars en zakelijke opleiders.

Ten slotte zien we nog een grote groep dienstverleners de vaak vanuit het eigen kantoor werkt. Denk hierbij aan advocaten9Op 1 januari 2019 stonden 17.784 advocaten op het tableau ingeschreven.Bron, notarissen10“In 2021 is het aantal notarissen met 20 afgenomen tot 1238.” Bron en makelaars11Het aantal makelaars Nederland is 11.025.Bron.

Kortom: We kunnen concluderen dat er in Nederland honderdduizenden bedrijven zijn met een fysieke vestigingsplaats én een lokale klantenkring.

Deze bedrijven zijn allemaal in meer of mindere mate bezig om klanten naar zich toe te trekken. Hiervoor maken ze nagenoeg allemaal gebruik van een vorm van sales en / of marketing.

Lokale marketing succesvol inzetten

Richt je marketing effectief in

Het belangrijkste aspect van lokale marketing is dat je je richt op de doelgroep die er voor kiest om daadwerkelijk de reis naar jouw locatie te ondernemen. Met andere woorden: Jouw doelgroep zit in de buurt.

Mensen houden er van om te winkelen, te eten en zaken te doen in hun eigen omgeving. Het kost minder tijd en is makkelijker. Inwoners houden een soort van mentale kaart in hun hoofd bij met de omgeving. Op die kaart staan winkels, favoriete restaurants en andere bedrijven die men heeft onthouden. Waar men winkelt of klant is bestaat voor een groot deel uit gewoontes en voorkeuren van deze klant.

Echter is het wel zo dat de gewoontes en de “mentale kaart” continu aan verandering onderhevig is. Zo komen er nieuwe zaken bij en andere gaan weer weg. Daarom dient ieder bedrijf continu te adverteren zodat men op de kaart blijft staan. Nieuwe bedrijven dienen zich te manifesteren om op de mentale kaart te komen staan 12Bron.

Uiteraard kan het ook zo zijn dat de consument verhuist naar een nieuwe omgeving. De mentale kaart wordt dan opnieuw samengesteld met allerlei kansen voor de lokale ondernemingen.

 

60+ SEO Statistics to Help You Rank #1 in 2021

Welke bedrijven hebben voordeel bij het inzetten van een lokale marketing strategie?

ROPO

Lokale marketing strategieën

Lokale online marketing algemeen

Lokale zoekmachine optimalisatie

Claimen en inrichten Google Mijn Bedrijf

Citations (Online NAW gegevens beheer)

Reviews verzamelen en beheren

Sponsoring van (sport)clubs en evenementen

Adverteren

Online adverteren

Social Media adverteren

Social Media posts

Signing

Verschillen met andere vormen van marketing. (evt)

Supportflex online marketing

Lokaal online succes vanuit Enschede

Supportflex biedt diverse internet marketing diensten aan met als focus de lokale markt in en rondom Enschede (dus ook Hengelo, Almelo, Haaksbergen, Borne, Nijverdal en Oldenzaal). Deze specialisatie vindt je terug in de manier van werken en aanpak.

Lokale helden

Lokale klanten, lokale ondernemers, lokale marketing

Supportflex heeft er voor gekozen om alle diensten zo in te richten dat ze gericht zijn op bedrijven waarvan de klantenkring zich lokaal (of soms regionaal) oriënteert. Wij spreken vaak over de lokale helden.

De ontwikkelingen op internet volgen elkaar in rap tempo op, een partner die daar bovenop zit is onmisbaar. Wij zijn jouw vertegenwoordiger op de digitale snelweg. We kiezen er voor om alleen middelen in te zetten waarbij het rendement optimaal en duidelijk aantoonbaar is.

Lokaal beeld in Enschede

Wij werken graag voor klanten uit:

Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Haaksbergen en Borne

Vanuit ons kantoor in Enschede hebben we een loyale en lokale klantenkring op weten te bouwen voor wie wij dagelijks online succes weten te realiseren. Ons werkgebied omhelst heel Twente. De meeste business cases hebben we in de steden Enschede, Hengelo en Almelo. Daarnaast zien we steeds meer leuke projecten in iets kleinere dorpen en steden zoals Haaksbergen, Oldenzaal, Losser, Nijverdal en Borne.

Interessante artikelen

Een greep uit onze kennisbank:

Auteur

  • Matthijs Hofstede

    Online marketeer met een voorkeur voor lokaal ondernemen en het MKB. Gespecialiseerd op zoekmachine optimalisatie, webtechniek en online populariteit.