fbpx
Skip links

Haal het maximale uit jouw website met een sterke Meta titel en beschrijving

Heb je ze weleens gezien? Vast wel! Maar wist je ook hoe ze heten? De Meta titel en Meta beschrijving. Die blauwe kop die je ziet bij een Google-zoekopdracht? Dat is de Meta titel. Het grijze tekstje eronder? Dat noemen we de Meta beschrijving. In deze blog leggen we uit wat ze precies zijn en hoe je ze optimaliseert om beter op te vallen in Google.

Meta titel en beschrijving

Zo maak je pakkende Meta titels en beschrijvingen

Een goede Meta titel is kort, maar krachtig en heeft de lengte van ongeveer 60 tekens. In een paar woorden beschrijf je waar de pagina over gaat. Hierin noem je ook het belangrijkste zoekwoord van de pagina. Een goede Meta titel helpt zoekmachines jouw pagina aan de juiste gebruikers te tonen en maakt bezoekers tegelijkertijd duidelijk waarom ze op jouw link moeten klikken. Bezoekers klikken sneller op een meta titel die duidelijk, relevant en aantrekkelijk is.

Een goede Meta beschrijving is langer dan de meta titel, maar niet te lang. Want je hebt maar beperkte ruimte in de zoekmachine. Daarom houd je de beschrijving rond de 160 tekens. In de beschrijving geef je duidelijk aan waar de pagina over gaat. Dit stukje tekst is niet alleen belangrijk voor de zoekmachines, maar vooral voor je bezoekers. Geef hierin duidelijk aan wat ze kunnen verwachten en noem je USP’s (Unique Selling Proposition). Dit kan bezoekers overtuigen om voor jouw website te kiezen.

Houd er rekening mee dat de maximale lengte van de Meta titels en beschrijvingen kan variëren, afhankelijk van apparaat. Op een desktop zie je meer tekens dan op je mobiel. Let hier dus op tijdens het schrijven.

 

Waarom zijn Meta titels en beschrijvingen belangrijk?

Wanneer je iets opzoekt in een zoekmachine, zijn de Meta titel en beschrijving het eerste wat je ziet voordat je daadwerkelijk op de link klikt. Spreekt de tekst niet aan of sluit deze niet aan bij de zoekopdracht? Dan is de kans klein dat iemand jouw website bezoekt.

Meta titels en beschrijvingen vormen de eerste indruk die een potentiële klant krijgt van jouw website. Als deze niet goed geschreven zijn, kan dat leiden tot een lagere weergave op je pagina. Dit heeft op zijn beurt weer invloed op de prestaties van je website in de zoekresultaten. Zoekmachines letten namelijk niet alleen op de relevantie van zoekwoorden, maar ook op het aantal bezoekers. Hoe meer mensen op jouw pagina klikken, hoe hoger jouw pagina zal scoren.

 

Foute meta beschrijvingen

Het schrijven van goede Meta titels en beschrijvingen kan lastig zijn. Hierbij worden ook vaak fouten gemaakt. Hieronder lees je enkele veelgemaakte fouten.

  • Te veel woorden gebruiken: Lange zinnen zijn lastig te lezen en worden vaak afgebroken door de zoekmachine. Houd het daarom kort en bondig.
  • Schrijven alleen voor de zoekmachine: Het gebruik van steekwoorden alleen om de zoekmachine te optimaliseren, maakt je tekst onaantrekkelijk voor bezoekers. Het gevolg hiervan is dat mensen minder snel doorklikken op jouw link.
  • Irrelevante titels of beschrijvingen: Als de titel of beschrijving niet aansluit bij de inhoud van de pagina, kan de zoekmachine deze zelf aanpassen. Dit leidt vaak tot minder aantrekkelijke teksten, wat je kans op bezoekers verkleint.

 

Meta titels en beschrijvingen aanpassen

De Meta titel en beschrijvingen schrijf je als je een pagina aanmaakt, maar je kunt ze ook altijd weer aanpassen. In tools zoals WordPress kan je met een plugin,  genaamd RankMath,  je titels en beschrijvingen beheren. Heb je een webshop met veel producten? Dan kun je dit proces zelfs automatiseren. Zo bespaar je tijd en blijven je teksten consistent.

Supportflex helpt je graag!

Heb je een website die nog niet goed is geoptimaliseerd, of loop je vast? Met ons SEO pakket helpen we je de structuur van je website te verbeteren. Hierbij kijken wij ook naar de Meta titels en beschrijvingen en optimaliseren deze voor jou. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Leave a comment